6 januari 2013

Framåtblickar

Efter att i flera dagar har suttit och njutit av förra årets bilder från trädgården är det dags att börja tänka framåt. Det är mysigt att sitta och gotta sig åt allt som blev fint förra säsongen men det är minst lika roligt att börja titta framåt och planera för nya projekt.

Denna bilden är tagen tidigt förra säsongen så det ser väldigt kalt ut men samtidigt är det bra när man planerar. En del steg i utvecklingen av detta området har jag redan tagit.
1. här finns numer ett silverpäron planterat. Under det tänkte jag fortsätta lägga stenar som en förlängning av stenstranden vid dammen.
2. Kopparlönnen ska förhoppningsvis växa till sig lite och bjuda på lite tak i denna delen av rabatten.
3. Bak på vallen längst ut mot vägen har jag planterat ett bergskörsbär och vildvin som ska klättra i rådjursstaketet. Så här kommer det också vara både tak och vägg.
4. Mellan pergolan och dammen har jag satt barrväxter. Tanken är att det ska bli en vägg mellan gräsmatteytorna och pergolan är öppningen däremellan.
5. Runt varje stolpe i pergolan har jag planterat vita klängrosor.

Kanten mellan gräsmattan till vänster och rabatten funderar jag på att plantera en häck. Jag skulle vilja rama in området till vänster på något vis, för om allt går som planerat kan det komma ett växthus eller någon annan form av uthus dit. Det blir förmodligen inte i sommar man jag tänkte göra i ordning området omkring.


Jag längtar till rosorna växt upp och buskarna bredvid pergolan blivit större. Då blir det tydligare med den gamla skottkärran som stilleben när man tittar åt detta hållet. Jag har ännu inte bestämt mig vad för underlag jag ska ha där det nu är gräs. Runt bänken som syns i bakkant har jag träflis, det blir så vackert grått när det fått ligga ute ett tag. Till våren ska jag i alla fall ta bort mer gräs och plantera marktäckare runt skottkärran.

Jag tror det ska bli myskmadra runt skottkärran. Det blir fin kontrast mot rabarberbladen som jag tänkte låta vara kvar. I plåthinken bredvid har jag satt en alunrot som har lite rostfärgade nervmönster i bladen. Tänkte den kunde ta upp rostfärgen från skottkärran. Jag borde också borsta av mer av den gula färgen, så den fina rosten syns mer.


Bakom bänken har jag satt ner mer syrener så det ska bli en hel syrenvägg bakom. Jag ska plantera någon marktäckare för skuggiga lägen mellan syrenerna och bänken också men har inte bestämt mig för vad. I krukorna har jag planterat hosta, koreansk plymspirea och myskmadra. Hoppas de överlever vintern, så jag kan flytta tillbaka dem hit till våren. Från bänken här har man en ljuvlig utsikt över hela dammen.

7 kommentarer:

 1. vad bra att du satt ut siffror på bilden för det blev mycket lättare att se hur du har tänkt
  det ser redan mycket fint
  ha det så bra
  maggan

  SvaraRadera
 2. Hej Anne-Lie och varmt välkommen att följa min blogg. Vad roligt att du vill "hänga med". Hoppas du ska hitta nåt kul där.

  Vilken fantastiskt fin bild du har på snödropparna. Tänk att det inte är så långt kvar innan de börjar spira i rabatterna. Härligt med jul och nyår men ganska skönt också att det har vänt. Nu har vi den bästa tiden framför oss. Och att planera är halva nöjet!

  Hälsningar
  Kristina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, visst är snödroppar ljuvliga.

   Radera
 3. Jättemysiga vårplaner du har framför dig...MEN vill dela med mig av mitt stora misstag..ang. syréner mot plantering. Slå ner en rejäl rotskottsbarrier mot syrenhäcken, annars har du snart massor av syréner i skuggrabatten. Vill även önska dig välkommen till min blogg ooh hoppas att vi kommer få ett fint utbyta av idéer, bilder och småtips, Välkommen:-)

  Kram / Therése

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår precis vad du menar, har syrener på fler ställen och på ett av dem vill syrenerna gärna ge sig in i rabatten.Har du tips på något som är bra till rotskottsbarriär?

   Radera
  2. Jag har sågat ca: 30 cm höga (+ bredden på plåten) bitar av korrugerad plåt. Grävde ett litet dike och slog ner plåten i backen. Lämnade ca 10 cm ovanför markhöjden. Nu har jag en stig (som gubben får ta med trimmern, vår och höst)på 50 cm mellan syrenhäcken och plåtbarriären. Det har klarat sig bra denna sommar så inga skott har kommit in i woodland... Hoppas att så får förbli :-) Hade jag vetat hur det skulle bli hade jag gjort så från början, vilket skulle varit betydligt lättare.

   Radera